Transparent illegal?

Transparent cubes are NOT illegal for use in competitions.The 'transparent cubes are illegal'-myth was started by a post Ron made in the WCA forum:
Ron van Bruchem said:
This week I received some transparent cubes from Korea.
With these cubes you can see the colour of some stickers on the non visible three sides. This means these cubes violate regulation 3h of WCA regulations 2006 v2.
[...]
Therefore these specific transparent cubes cannot be used in official WCA competitions.

People later translated this to 'you can't use any cube that is transparent'. There is not a single mention of transparent cubes in the regulations. Some transparent cubes are outlawed by 3h, but not all.
No modifications are allowed that enhance the basic concept of a puzzle. Some examples of enhancing the basic concept are: new moves are possible, normal moves are impossible, more pieces are visible, colours on the backside of the puzzle are visible, moves are done automatically, more or other solved states.
 
Transparent cubes are NOT illegal for use in competitions.The 'transparent cubes are illegal'-myth was started by a post Ron made in the WCA forum:
Ron van Bruchem said:
This week I received some transparent cubes from Korea.
With these cubes you can see the colour of some stickers on the non visible three sides. This means these cubes violate regulation 3h of WCA regulations 2006 v2.
[...]
Therefore these specific transparent cubes cannot be used in official WCA competitions.

People later translated this to 'you can't use any cube that is transparent'. There is not a single mention of transparent cubes in the regulations. Some transparent cubes are outlawed by 3h, but not all.
No modifications are allowed that enhance the basic concept of a puzzle. Some examples of enhancing the basic concept are: new moves are possible, normal moves are impossible, more pieces are visible, colours on the backside of the puzzle are visible, moves are done automatically, more or other solved states.

If I do a 45 turn on R, then I would be able to see the color on the B side of UB without having to look on the back of the cube (I can look from the side). Therefore, more colors visible. Yes, it's a small small advantage, but it seems like the rule would still be violated even on restickered cubes.
 
Back
Top